Udvikling på elmarkedet
Sponsoreret indhold.
Vi kan ikke komme udenom, at elmarkedet har ændret sig betydeligt i de seneste år. Det, de fleste taler mest, og ikke mindst højest om, er unægteligt priserne. For priserne bliver ved med at stige – stille og roligt – på grund af de begivenheder, der udspiller sig i verden. Som privatperson er det svært ikke at lægge mærke til, hvordan mange priser stiger på mange aspekter af hverdagen, men for mange er det især kWh-prisen, der har stor betydning i det samlede billede.
Hvorfor kan der være forskel på kWh-pris?
Hvis du har prøvet at være kunde ved mere end ét energiselskab, er du også opmærksom på, at energipriserne kan være ganske forskellige fra selskab til selskab – og det er uden at tage begivenhederne i verden med i beregningerne. Det er ikke kun i Odense, at det kan mærkes på energimarkedet. Der er gang i en løbende udvikling på elmarkedet, som påvirker hele verden. Kun tiden kan vise, hvor elmarkedet bevæger sig hen. I mellemtiden kan vi gøre os en smule klogere på, hvorfor der kan være forskel på kilowatt pris.
Der er fire ting i en samlet kWh-pris, som ikke ændrer sig, uanset hvilket energiselskab du har. Det er moms, elafgift, PSO-afgift og transportomkostninger. Disse vil altid have en fast, samlet pris, uanset hvilket elselskab du vælger. Det er, hvad der udover dette bliver tillagt prisen, som kan forårsage prisforskelle. De enkelte selskaber har selv kontrollen over deres ydelser og kan anvende forskellige priser i kampen om kunder.
Visse selskaber vælger at tillægge et abonnement til prisen, som sørger for, at du altid har adgang til energi i din husstand. Foruden abonnementet kommer i øvrigt også prisen på den råstrøm, som forøges, alt efter hvor meget du forbruger. Desværre ses det ofte, at et abonnement forårsager prisstigninger, efter de første seks måneder er gået. Derfor er det vigtigt at undersøge det odenseanske markedet grundigt for, hvilket elselskab der bedst muligt kan tilgodese dine energibehov.
Når prisen på råstrøm ændrer sig
Priserne på råstrøm – og dermed også kWh-prisen – kan ændre sig drastisk på baggrund af en række forskellige faktorer. Vi kan ikke komme udenom, at verdenssituationen i 2022 har haft sin indflydelse hos næsten enhver dansker – også selvom vi ikke tænker over det. Tilbage i 2018 var den danske sommer med til at skyde kWh-prisen i vejret, men den faldt til ro igen i løbet af et års tid. Det er svært at forudsige, hvad der kan ske i resten af verden, som gør, at kWh-prisen ændrer sig drastisk.
Som udgangspunkt bør du ikke betale mere end 2,25 kr. pr. kWh. Hvis du betaler mere end det, er det en god ide for dig at kigge efter andre elselskaber i Odense og omegn, som kan tilgodese dit elbehov til en bedre pris. Heldigvis er det i dag meget nemt at skifte elselskab. Selve processen med at finde et nyt elselskab kan synes besværlig, men det er værd at lede efter selskaber, som tilbyder billige løsninger i en tid, hvor priserne stiger.